Vandringsdag: 2024-07-03 Text & bild av Peter
På denna korta, men mycket utmanande vandring, gör jag först ett återbesök till Nimis nere vid Håle stenar. Sedan vänder jag och vandrar tillbaka uppåt och fortsätter vidare till Håkull, Kullabergs högsta punkt. En höjdskillnad från 120 m.ö.h. till nära 0 och sedan upp till 188 m.ö.h. Bra träningspass med andra ord i en vacker och spännande miljö!
För den som söker efter en unik och spännande upplevelse och som gillar att vandra i kuperad terräng, kan jag rekommendera ett besök till Nimis på Kullaberg. Nimis är ett konstverk av drivved och plankor byggt av konstnären Lars Vilks mellan 1980 och 2021. Konstverket har förändrats mycket genom åren, men det är fortfarande en upplevelse och värt ett besök. Nimis ligger vid en mycket naturskön, men svårtillgänglig plats vid Håle stenar på den norra sidan av Kullaberg. En plats som konstnären dessutom utropade som en egen stat med namnet Ladonien 1996. OBS! Enligt en artikel i Helsingborgs Dagblad 15/7 2024, så har ett av Nimis torn rasat ihop!
Start: Parkering Himmelstorps gård Etappmål: Nimis + Håkull Slutmål: Parkering Himmelstorps gård Svårighetsgrad: Mycket utmanande Längd: 6,1 km.
EXTRA VARNING! Tänk på att stigen ner till Nimis är mycket brant och riskfylld! Mycket stenar och trädrötter längs stigen som kan göra att man kan snubbla och falla illa! Bra skor är ett måste för att kunna ta sig ner och upp från Nimis! Äldre, småbarn och personer med dålig kondition/hälsa ska inte besöka Nimis! Glöm barnvagn! Ta med vatten och ta pauser på vägen upp! Var extra försiktig efter regn då marken blir lerig och hal! Även klipporna nedanför Nimis kan vara mycket hala! Det är ingen lätt räddningsoperation om något skulle hända här! Tänk på det och ta det försiktigt!
Vandring till Nimis börjar vid Himmelstorps gård. Från parkeringen är det en liten vandring på ca 300 meter i nordvästlig riktning till gården. Det finns inga skyltar som visar vägen till Nimis, men följer man stigen förbi Himmelstorps gård och fortsätter ytterligare ca 300 meter rakt fram tills stigen svänger åt vänster, kommer man att se trädstammar med bokstaven N målat i gult. Följer man dessa, så hittar man till Nimis. Tänk på att det är en höjdskillnad på 120 meter ner till Nimis!
Lite längre fram, efter ytterligare ca 280 meter, svänger stigen till höger. Det finns en liten pil målad på en smal trädstam, men den är lätt att missa. Man kan också se att det går en upptrampad stig åt höger. Om man fortsätter rakt fram och börjar att vandra uppför, då har man gått får långt! Man ska ju ner till havsnivå!
Under sommaren är det många som vill besöka Nimis och då kan det lätt bli lite problem med att hitta parkeringsplats i närheten av Himmelstorps gård. Denna dag var det dock väldigt lungt längs stigen och gott om lediga parkeringsplatser.
Stigen ner till Nimis går längs en mycket kuperad och riskfylld terräng med branta stup. Här måste man hålla koll på varje steg för att undvika att snubbla på trädrötter eller stora stenar. Ju närmare man kommer Nimis, ju besvärligare blir terrängen! Men man får inte glömma att se sig omkring och uppleva den vackra och spännande miljön längs stigen! Det kan vara lämpligt att ta en liten paus då och då för att se sig omkring.
Stigen blir bara brantare och brantare! Här krävs det bra skor och ibland måste man även använda händerna för att stödja sig mot klippor eller greppa en gren eller trädstam för att inte tappa balansen och falla! Här övergår vandringen mer till att likna klättring! Ta det försiktigt!
Efter en stund är man framme vid porten till Nimis! Första etappmålet är inom räckhåll! För att fortsätta kan man antingen klättra genom porten och tunneln av bräder och drivved som är en del av konstverket Nimis eller välja att klättra ner längs en brant stenslänt till höger om porten. Jag brukar ta slänten till höger. Det kan bli lite komplicerat att möta andra besökare på väg upp i tunneln!
Efter en stund ser man havet och Nimis torn. I Lars Vilks bok om Nimis som gavs ut ett par månader innan hans bortgång 2021, kan man läsa att han mellan 1980 då han startade bygget av Nimis och fram till augusti 2021, hade gjort 7700 nedstigningar till sitt verk! Då ska man tänka på att det är en höjdskillnad på 120 meter ner till Nimis. Det kan inte ha varit lätt att bära med sig både verktyg och byggmaterial, för Nimis är inte byggt enbart av drivved från havet, utan även av plankor som han burit med sig ner. När man sitter på stenarna och tittar på Nimis, då inser man vilket enormt arbete, vilja och envishet som ligger bakom uppförandet av detta verk. Ett verk som tagit 40 år att bygga! I Lars Vilks bok står det att han hade slagit i 150 000 spikar med sin hammare sedan starten 1980 fram till augusti 2021!
Nimis har förändrats genom åren. Tidigare fanns det fler, större och högre torn som antingen rasat i vinterstormar och återuppbyggts, men som rasat igen i nya stormar eller som tyvärr förstörts genom anlagda bränder eller annan form av skadegörelse. Nimis har även förändrats under sommaren 2024. Enligt en artikel i Helsingborgs Dagblad 15/7 2024, så har ett av de kvarvarande tornen rasat ihop!
Nimis påminner lite om plockepinn med alla torn och tunnlar byggda av drivved och plankor. Många gör det och det är inte förbjudet att klättra i tornen, men jag vill avråda från att göra detta med tanke på den stora risken att falla och skadas allvarligt! Det är också ganska riskfyllt att röra sig inne i tunnlarna eftersom det finns delar som kan sitta löst och vassa spikar som man kan riva sig på.
Det är populärt bland besökarna att sitta på de stora stenarna nära havet och fika. Att fika vid stenarna är inte bara trevligt utan också ett bra sätt att tanka kroppen med nytt bränsle för att orka med vägen tillbaka upp.
Här är det skönt att bara koppla av och försöka för en stund att glömma det digitala och uppkopplade livet och inte kolla på mobilen! Försök att praktisera konsten att göra ingenting eller "dolce far niente" som det heter på italienska. Bara njut av den vackra omgivningen!
Medan man fikar, så kommer man efter en stund att upptäcka något konstigt lite längre bort som skiljer sig från den naturliga omgivningen. Det är ett annat konstprojekt i Ladonien som heter Arx och även det skapat av Lars Vilks.
De båda konstverken skiljer sig åt. Nimis är byggt av trä och Arx är byggt av sten och cement. Men en sak har de gemensamt och det är att båda konstverken består av flera höga torn. Besök även detta konstverk, men vägen dit är lite besvärlig, så ta det försiktigt! Tidigare fanns också ett tredje konstverk som hette Omfalos, men detta konstverk forslades bort på uppdrag av Kronofogden 2001.
Nimis, Arx och den dramatiska naturen vid Håle stenar är en mycket Instagramvänlig plats! Här kan den fotointresserade besökaren hitta många bildsköna och spännande kameravinklar! En bild av Nimis eller Arx med den gröna omgivningen eller havet som bakgrund blir en bra bildkomposition som säkert kommer att gillas av många på Instagram! Bäst ljusförhållande för fotografering är på sen eftermiddag eller kväll under sommaren. På förmiddagen kan det bli lite skuggigt vid Nimis eller så blir det motljus när man ska ta bilder på Nimis från vattnet.
Tanken med den här vandringen var också att besöka Håkull, så det är dags att samla krafterna och börja vandra tillbaka uppför den branta stigen. På väg upp från Nimis kommer man att se den branta stigen från ett annat perspektiv jämfört med när man vandrade ner till Nimis. Mycket sten och hinder längs stigen. Här får kroppen verkligen får jobba! Den här etappen går från nära 0 till 188 m.ö.h!
Efter att ha kommit upp från den branta stigen till Nimis, fortsätter vandringen uppför längs Skåneledens orangea markeringar. Efter ett tag kommar man upp på nya höjder med fina utblickar över Skälderviken.
Vägen till Håkull går längs mycket kuperad terräng på slingrande stigar. Detta är kanske den roligaste delen att vandra på Kullaberg om man som jag gillar lite utmanande terräng. Ena stunden går det brant nedför och efter en stund vänder det brant uppför. Den sista backen upp till Håkull är ganska påfrestande, men helt klart värt mödan för den fina utsikten.
Vandringens andra och sista etappmål, Håkull är avklarat! Dags att njuta av den fantastiska utsikten från 188 m.ö.h! Här en utblick mot söder och Öresund. Från Håkull är det också en fantastisk utsikt över Skälderviken. För den som vill besöka fler toppar och uppleva fler utblickar på Kullaberg kan jag rekommendera Gregers backar och Norra Ljungås som ligger lite längre fram längs leden.
Att vandra i Kullabergs natursköna miljö ger en känsla av frihet, nästan lite euforisk känsla vissa stunder. Ibland behöver vi alla, för en stund, komma bort från stress och vardagens bekymmer och då är naturen på Kullaberg en perfekt plats att fly till. Efter besöket vid Håkull går vandringen vidare i riktning tillbaka mot Himmelstorps gård och parkeringen.
Det är inte bara den dramatiska naturen med branta stup och milsvida utblickar över havet som lockar mig och många andra besökare till Kullaberg. Det är även den lummig bokskogen! Det är en speciell upplevelse att vandra genom bokskog vår, sommar och höst. På väg tillbaka från Håkull går vandringsleden till stora delar genom bokskog.
Vandringen på Kullaberg är över för denna gång! Det var en kort, men mycket utmanande vandring. Kroppens inre batterier har laddats med ny livsenergi! Hoppas att text och bilder var inspirerande för ett besök till Nimis och Håkull på Kullaberg!