Vandringsdag: 2024-05-03 Text & bild av Peter
Passar på att besöka Kullabergs naturreservat i början av maj för att vandra och uppleva nyutslagen bokskog. Det blir den vanliga rundan via topparna Håkull och Gregers backar samt en avstickare ner till Josefinelust och den lilla fyren längst ut på halvöns spets.
Då är jag tillbaka på Kullaberg igen! Härligt! Senast jag var här var i slutet av september förra året. Denna gång ska jag göra vandringen lite extra jobbig med ett besök ner till dels Josefinelust och dels till Lilla fyren längst ut på Kullaberg. Vid den lilla fyren har jag nog inte varit på 20 år!
Start: Parkering Himmelstorps gård Etappmål: Håkull + Gregers backar + Norra Ljungås + Josefinelust + Lilla fyren Slutmål: Parkering Himmelstorps gård Svårighetsgrad: Utmanande Längd: 20 km.
VARNING! Se upp för branta stup längs vandringslederna röd, blå och orange! Håll också uppsikt på marken för att unvika att snubbla på större stenar och trädrötter! Notera rescue point numbers längs lederna om något skulle hända och du behöver larma! Tänk på att ta det försiktigt om du vandrar på egen hand utanför markerade leder! Skulle något hända och du inte kan larma själv är möjligheten liten att någon annan träffar på dig och kan hjälpa dig!
Som vanligt börjar jag min vandring på Kullabergs naturreservat vid vackra Himmelstorpsgård. Efter ett par minuter till fots hakar jag på den blåa leden som jag ska följa längs den norra sidan av Kullaberg hela vägen fram till fyren längst ut på halvöns spets. Där byter jag till den röda leden och vandrar längs den södra delen av Kullaberg tillbaka till Himmelstorpsgård. Klockan är ca 14:40 när jag startar min vandring. Häng med...
Denna etapp fram till Håkull är kanske en av de roligaste att vandra på Kullaberg. Vandrigen går längs slingrande stigar i mycket kuperad terräng med mycket inslag av enebuskar. Lite här och var bjuds det på fantastiska utblickar ut mot havet. Men se upp för att snubbla på trädrötter och stenar!
Efter ett tag kommer man in i en bokskog där stigarna blir väldigt branta både nerför och uppför. Återigen en varning för stenar längs stigen som man lätt kan snubbla på!
Efter en brant uppförsbacke för jag uppleva utsikten 188 meter över havet från Håkull som är vandringens första etappmål. Här tar jag också en liten paus och dricker lite vatten innan jag fortsätter vandringen mot Gregers backar som är vandringens andra etappmål.
På väg till Gregers backar går vandringen genom en vacker bokskog. Det är något speciellt med att vandra i nyutslagen bokskog på våren. De skira bladen skapar ett magiskt ljus som bara kan upplevas en kort tid.
Personligen så tycker jag att utsikten från Gregers backar är lite bättre jämfört med Håkull trots att denna plats inte är lika hög. Fördelen med Gregers backar är att terrängen är mer öppen vilket ger nästan 360 graders utsikt. På bilden syns Norra Ljungås som är vandringens tredje etapp där jag ska ta en paus och äta lite för nu är jag hungrig!
Det finns ingen markerad led eller upptrampad stig till Norra Ljungås. Det är på sina ställen ganska brant, så det gäller att ta det försiktigt! Men det är absolut värt att ta sig upp för utsikten är fantastisk i riktning mot Helsingborg och inloppet mot Öresund.
Det är alltid gott att ha något att se fram emot på vandringen som mat eller fika. Idag blev det picknick bestående av Grillat kanelfläsk späckat med äpple och plommen med potatissallad! Det grillade fläsket kommer från Heberleins och är grillat på ICA Maxi i Ängelholm. När jag ska vandra på Kullaberg brukar jag proviantera på ICA Maxi ängelholm för där finns mycket gott att välja på! Varsågod ICA! Nu fick ni lite gratisreklam!
Typiskt att det ska stå en kossa mitt på stigen där jag ska gå! Man ska inte gå för nära kor, så här blir en liten omväg till höger nerför slänten!
Naturen är mycket vacker i början på våren. Jag passerade förbi flera blommande buskar. Dock är jag inte helt säker på vad denna sort heter. Är det någon som vet?
Vandringen fortsätter genom ett sluttande landskap med mycket gamla bokträd. Detta är kanske ett av de vackraste avsnitten längs den blå leden på Kullaberg. Det känns lite som att passera en port in till en oas.
Detta är också kanske en av de vackraste platserna på Kullaberg? Klipporna och färgen på vattnet ger en känsla av att vara vid Medelhavet. Men ta det försiktigt för här är det väldigt högt och brant!
Eftersom det var många år sedan jag var nere vid Josefinelust, blev det en avstickare ner till stenstranden. Väldigt vackert, men kanske lite dumt för det förbrukade mycket energi på väg upp. Det var lite skuggit där nere. Ska man besöka Josefinelust och andra platser nere vid vattnet på den norra sidan av Kullaberg, så är den bästa tiden mitt på sommaren och sent på eftermiddagen när solen når hela vägen ner.
Efter att jag tagit mig upp från Josefinelust, fortsätter jag vandringen längs den blå leden mot fyren genom bokskog. Detta är en etapp som är lite extra naturskön tycker jag.
Här fortsätter vandringen på en smal stig längs en brant slänt. Det är vacker att titta på det blåa havet långt där nere.
Stigarna är torra och fina denna gång. Värre var det vid ett tillfälle förra året då jag halkade och satte mig i en lerpöl i trakterna av denna bild! Det var inte så kul att möta folk efter det! Längs den här stigen känner man tydligt lukten från ramslök.
Äntligen framme längst ut på kullahalvön och det sista etappmålet för den här vandringen. Här är det rogivande att sitta på en klippa och blicka ut över horisonten. Stigen ner hit är vacker, men den sista biten är lite besvärlig bland stenarna. Det är väldigt lungt här nere eftersom de flesta besökarna på Kullaberg håller sig runt den stora fyren.
Blommande strandtrift skapar kontrast och färgklickar bland omgivningens gråa stenar vid den lilla fyren.
Huvudattraktionen på Kullaberg är nog den stora fyren och utsikten från denna plats. Här kan man överblicka alla fartyg på väg in och ut från Öresund på en höjd av ca 70 meter över havet.
Dags att vända tillbaka till Himmelstorpsgården via den röda leden. Lägg märke till en orangea markering på bilden. Det är markering för Skåneleden som till stora delar går jämnsides med både blå och röd markering på Kullaberg. Lite längre fram strax innan Ransvik går röd och orangea led skilda vägar. Härligt att vandra längs alla blommande buskar!
Vissa etapper av den röda leden är på sina ställen väldigt kuperad. Jag brukar hålla koll på stigen, men förra året lyckades jag snubbla på en trädrot längs leden. Det blev ett rejält skrapsår, men det var inte värre än att jag kunde fortsätta min vandring. Snart kommer jag fram till Ransvik och där ska jag vika av till höger och tillfälligt lämna den röda leden och vandra längs havet och Skåneleden.
Att jag väljer att vandra en bit längs Skåneleden är för att få uppleva alla vackra utblickar längs havet.
Vandringen fortsätter längs havet i riktning mot Mölle. Nästa gång jag ska vandra på Kullaberg, tänkte jag ta en längre omväg tillbaka via hamnen i Mölle och kanske ytterligare en omväg söderut.
Lite längre fram ligger Solvikens strand. Skåneleden fortsätter längs havet genom Mölle söderut. Själv viker jag av till vänster på en liten stig i höjd med en glasskiosk. Eftersom jag är intresserad av arkitektur och särskilt till design av villor, är det intressant att passera förbi både moderna och äldre villor i Mölle. Efter ett tag ansluter jag igen till den röda leden vid infarten till Kullabergs naturreservat och vandrar vidare i bokskogen.
Vid Mölle mosse är det skönt att sitta ner en stund och känna lugnet vid dammen. Senare på sommaren kan man se rosa näckrosor i vattnet.
En sista bild på bokskog från den östra delen av Kullaberg på min väg till Himmelstorpsgården. De sista kilometrarna är lite sega med en flera backar som förbrukar den sista energin. Fast en annan gång hade jag så mycket energi kvar, så att det även räckte till ett besök ner till Nimis och upp! Ni som varit där vet ju hur energikrävande det är!
Väl framme vid Himmelstorpsgård har det blivit kväll. Klockan är 19:40 och jag är riktigt trött! Vandringen tog ca fem timmar med pauser. Jag har tidigare vandrat rundan på runt fyra timmar, men då med kortare pauser och utan besök på höjden Norra Ljungås.
Det är alltid lika skönt att byta kläder och ta på sig ett par andra skor samt att fika när man kommer tillbaka till parkeringen. Något som är gott efter en vandring är mild vaniljkvarg med lite äppelmos, russin, hackad sötmandel och lite havregryn. Kvargen håller sig kall i flera timmar i en kylväska. Smakar väldigt gott efter några timmars vandring. På väg hem kör jag alltid till Ängelholm via den vackra kustvägen längs Skälderviken och sedan vidare hemåt. Tack för att du tog del av denna vandring på Kullaberg! Hoppas att den var inspirerande!